Hälsa och träning

Trending:


Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.


Grilla klimatsmart – och ha koll på eldningsförbuden

Varma sommarkvällar bjuder in till grillning. När du grillar – tänk klimatsmart. Använd en miljöklok grillolja och välj bort både engångsgrill och gasol. Och nu när det är varmt i hela landet – glöm inte att hålla dig uppdaterat på om de råder eldningsförbud där du bor.


Flädersaft utan citronsyra

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.


Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips!


Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!


5 bra källor till immunstärkande fettsyran omega-3

Att få och bibehålla ett starkt immunförsvar är extra viktigt nu under coronapandemin. Omega-3 är en livsnödvändig fettsyra som bygger och reparerar våra immunceller. Här är fem bra sätt att få i sig omega-3.


Jenny Warsen: ”Allt smakar bättre på sommaren”

Hon driver Skandinaviens största mat- och bakblogg och har just släppt en ny kokbok. Här berättar Jenny Warsén om sin matfilosofi, varför hon älskar sommaren – och bjuder på ett läckert recept: ljummen sallad med grillad halloumi!


Boosta huden inifrån med kollagen

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?


Svalka sig med varm dryck – fungerar det?

Få känner kanske sug efter hett kaffe i värmen men att dricka något varmt kan faktiskt ha en svalkande effekt – förutsatt att du inte svettas mycket redan innan.


Välj rätt fisk på tallriken i sommar

Om du vill äta hållbart fångad fisk i midsommar och resten av sommaren ska du välja framför allt mindre fisksorter. Här berättar vi vilka som får grönt ljus i år.


Naturens apotek: Sommarplågorna

Sommaren nalkas och med den kommer inte bara sol, bad och lata dagar. Skavsår, insektsbett och solsveda hör också sommaren till. Här är några naturliga sätt att få hjälp.


Anna kunde inte gå - musiken och sången fick upp henne på fötter igen

Anna Vild har ett förflutet som dansare och showartist. En trasslig relation i kombinationen med flera års intensivt arbete satte Anna i rullstol. Hennes ben ville inte bära henne längre. Vägen tillbaka till livet och att kunna gå igen – kom via den egna musiken och låtskrivandet.


Katter kan se på sin ägare som en förälder

Katter uppvisar liknande anknytningsmönster gentemot sina ägare som man finner mellan små barn och deras föräldrar. Det menar amerikanska forskare.


Mirakelörten lavendel har många användningsområden

När lavendeln står i blom gör du klokt att plocka en bukett! Hälsofördelarna med denna vackert lila blomma är flera – allt från att stilla oroliga magar till att motverka fläckvis håravfall.


Därför ska du frossa i vattenmelon på sommaren

Vad är mer läskande på sommaren än vattenmelon? Det är inte bara sött och gott – frukten ser även till att du håller vätskebalansen i värmen och skyddar huden mot solen från insidan.


7 tips för att rädda maten i rötmånadstider

Varma sommardagar är det extra viktigt att hantera maten korrekt. Förvara den kyligt och ha bra hygien – annars kan en snabb bakterietillväxt ske och du riskerar att bli magsjuk. Här är några viktiga saker att tänka på i rötmånadstider.


Blir du också sjuk när semestern kommer?

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?


Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice

Under de senaste åren har flera studier gjorts där man har kunnat påvisa att nitrat, som finns bland annat i rödbetor och spenat, inverkar positivt på uthålligheten genom minskad syrekonsumtion. Rödbetsjuice gör dig mer uthållig så att du orkar träna hårdare.


Är solskyddskrämen farligare än solen?

Nu när sommaren äntligen gjort entré hamnar även solkrämerna i hetluften. Larm om hormonstörande ämnen och andra kemikalier i solkrämer lyfts upp och vissa frågar sig om de utgör en hälsorisk i sig? Kureras hudvårdsexpert reder ut.


Så boostar du huden för solen – både inifrån och utifrån

Skugga, kläder och hatt är de effektivaste skydden mot solen. Men det finns även en rad näringsämnen som skyddar och stärker huden från såväl insidan som utsidan. Här är tre tips!


Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.


Hundens välmående styr semestern

Hela 92 procent av Sveriges hundägare tar med sig sin fyrbente vän på semestern i år. Och inte nog med det – hundens behov står i fokus under ledigheten, i allt från val av boende till aktiviteter.


Naturliga knepen som lindrar solsveda

Har du fått för mycket sol och känner att det börjat svida och strama i huden? Då kan ett svalkande och fuktgivande ansiktsvatten med örter hjälpa – liksom två helt naturliga huskurer till!


Spenatextraktet som gör dig mätt - längre

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.


Variant av botox som skydd mot myggor

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.


Hur nära vägen kan vi plocka ätbara växter? Experten svarar

Att plocka ätbara växter direkt vid en trafikerad motorväg är ingen bra idé. Men funkar det att plocka nässlor i dikeskanten - eller blåbär på innergården? Experten reder ut.


Vacker och välmående hud – inifrån

Att skönhet kommer inifrån är inte bara en klyscha! Här är den bästa näringstäta kosten och tillskotten som gör under för din hy.


Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.


Nu slipper Ewa sina täta migränanfall

För fem år sedan började Ewa Larsen få svår migrän var och varannan dag. Hon testade olika behandlingar, men det var först när hon provade coenzym Q10 som värken lindrades. Idag känner hon knappt av huvudvärken.


6 sommarfaror för din hund att undvika

Är du nybliven hundägare i pandemin och ska semestra med din fyrbente vän i sommar? Här är några vanliga och mindre vanliga faror att se upp med – från vattensvans till giftiga paddor.


Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.


Ny forskning: Musik gör äldre män gladare

Alla kan nog skriva under på att musik anspelar på känslor. Viss musik gör oss gladare, annan musik ger lugn och visst finns det musik som påminner om något som gör oss ledsna. En nyligen gjord doktorsavhandling visade att äldre ensamma män fick ett ökat välbefinnande när de lyssnade på musik.


IPL – kan det vara bra för huden?

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.


Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

För en del är magsyra något som man helst vill kontrollera. Magsyra kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men magsyran spelar en viktig roll för matsmältningen och för att vi ska hålla oss friska.


Rölleka bra vid skrubbsår och näsblod

Eterisk olja gjord på rölleka kan användas på sår som är svårläkta och för att stoppa blödningar. Te på rölleka har inom folkmedicinen använts för att stimulera gallan, sänka blodtrycket och rena blodet.


Så stärkte Linette hår och naglar

Håret är en viktig del av personligheten för Linette Stranne Hegg. När hon började tappa mycket hår sökte hon efter hjälp – och hittade den i mineraliskt kisel. Skillnaden blev stor och tio år senare tar hon fortfarande kisel, och har varken problem med håret eller de sköra naglarna.


Vi vill flyga mindre – även efter pandemin

40 procent av oss i Sverige vill flyga mindre även efter pandemin – vilket är bra ut klimatsynpunkt. Vårt flygande har nämligen lika stor klimatpåverkan som hela den svenska bilismen.


Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka

Nu när sommaren är här och du får tid att gå ner i varv så kan en detoxvecka göra underverk för hälsan. När kroppen få en välförtjänt vila från maten blir du piggare och får lugnare mage. Här får du tips på en veckas fasta.


Sover du dåligt? Så kan sömnen bli bättre

Ljusa nätter, varma sovrum och sena måltider kan påverka sömnen negativt. Därför kan sommaren vara en utmaning om man redan från början är orolig på natten. Flera kliniska studier visar att en kombination av ekologisk ashwagandha och saffranextrakt kan underlätta insomningen och förbättra sömnkvalitén.


Elektrolyter för kroppens balans under varma sommardagar

Värme, hård träning och sjukdom kan skapa obalans bland elektrolyterna i kroppen. Kroppen får ”strömavbrott” som kan ge allt från muskelkramper och hjärtklappning till huvudvärk och problem med magen. En enkel drink med elektrolyter hjälper dig att undvika vätske- och saltbrist.


Hälsan syns i ditt hår

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.


Vilda växter-skola: Harsyra

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.


Carina Stahre: "Antiinflammatorisk kost håller mig medicinfri"

Efter att både ha fått en kronisk tarmsjukdom och varit sjukskriven en lång period till följd av stress, bestämde sig bokaktuella Carina Stahre för att läsa på om kostens roll för hälsan. Paleo- och antiinflammatorisk mat fick en stor roll i hennes tillfrisknande.


Hälsofarliga kemikalier i hälften av all vanlig kosmetik

En majoritet av all kosmetik i USA innehåller PFAS – som försämrar immunförsvaret och kopplas samman med olika cancerformer. En positiv motpol är att ekologisk hudvård och kosmetik ökar här i Sverige.


Skillnaden mellan positiv och negativ stress


Här är kryddorna som ökar din förbränning

Visst är det skönt att tillåta sig att göra så lite som möjligt under sommaren. Kanske är du så pass utvilad redan nu att du tänker framåt och mot nya hälsomål. Visste du att det finns en rad kryddor som kan öka din förbränning? Här kommer några.


Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

Vår konsumtion av kycklingkött minskade i Sverige under första kvartalet 2021, med över en miljon färre kycklingar jämfört med 2020. Dessa siffror är positiva för såväl klimatet som för djurvälfärden. Här förklarar vi hur.


Motionsformerna som trendar under pandemin

Under pandemin har vi ändrat våra träningsvanor och ägnat oss mer åt powerwalks och träningspass ihop med vår partner. Pandemin har också gjort oss mer kreativa i våra motionsvanor.


5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Äntligen kommer värmen och sköna kvällar på balkong eller uteplatsen väntar. Men med värmen kommer inte bara ljusa nätter och vacker natur. Även de mindre önskvärda insekterna gör entré. Vill du slippa myggen på din uteplats kan du plantera med rätt växter.


Åkerfräken - skönhetsörten som ger hyn lyster och stärker håret

Inom folkmedicinen anses åkerfräken vara lite som ett universalmedel eftersom den har många verksamma ämnen. Men den kanske framför allt ses som en skönhetsört som kan ge huden lyster och fräschör, ge starka naglar och bättre hårkvalitet.