Hälsa och träning

Trending:


Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.


Naturens apotek: Pigg i vinter

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.


Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord...


Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.


Psykologen: Så får du lika mycket egentid som din partner

I en ny bok beskriver psykologen Maria Farm ett mönster hon sett i terapisamtal under 20 års tid: att män i relationer fortfarande har lättare än kvinnor att få till så kallad egentid, utan alla måsten som rör hem- och familj. Här tipsar hon om hur obalansen – och ojämlikheten –kan brytas.


För mycket fritid kan göra dig olycklig

När vi har så mycket att göra att vi inte hinner med avkoppling och återhämtning då brukar vi så småningom börja må dåligt. Men vi kan faktiskt också må dåligt om vi har för lite att göra. Det visare en ny studie.


Adventsmys: glutenfria pepparkaksrutor utan vitt socker

Här bjuder kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson på ett smarrigt pepparkaksgodis med en twist av choklad och apelsin. Och så delar de med sig av sina bästa tips för att göra adventsmyset både gott och hälsosamt – och snällt mot IBS-magar.


Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.


Högintensiv träning kan ge negativa effekter

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.


Ämnet som gör att huden åldras i förtid

AGE är ämnen som finns i maten men som också kan bildas i kroppen. Lite förenklat kan man kalla det skräp som bland annat bidrar till att huden åldras snabbare men det kan även orsaka andra problem. Grönsaker förhindrar detta.


Nässköljning – så funkar det!

I förkylningstider eller om du får nästäppa eller rinnsnuva av allergi så kan nässköljning med koksaltlösning i en kanna vara bra för att lindra och förebygga besvär. Så här gör du!


Gå ut på morgonen – ljuset minskar risken för årstidsbunden depression

När vi går in i den mörkaste årstiden gör bristen på ljus oss trötta och ibland håglösa. För att undvika nedstämdhet och för att minska risken att hamna i en depression – som är kopplat till årstidsväxlingarna – kan ljuset på morgonen göra dig piggare – och gladare. Det visar forskning.


Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.


Örterna som motar virus

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.


10 anledningar att ta trapporna istället för hissen

Ett enkelt sätt at öka både styrkan i kroppen och få bättre kondition är att ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa. Här kommer tio hälsosamma anledningar.


Så slipper du torrsprickor och eksem på händerna

Vi har använt handdesinfektion som aldrig förr under pandemin. Produkter som är baserade på alkohol kan dock leda till hudirritationer och eksem, som i sin tur kan öka risken för virus och bakterier i huden. Men nu finns det skonsamma alternativ.


Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.


5 hälsofördelar med att sova på rygg

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!


Så mycket C-vitamin behöver du

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.


Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Många av våra mest omtyckta råvaror är samtidigt stora vattenbovar – som avokado, jordnötter, ris och choklad. Den höga vattenförbrukningen vid odlingen av dessa påverkar ofta vattentillgången i fattiga länder. Här är några alternativ du kan välja istället!


Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.


Vassle – när magen krånglar

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.


Går det att träna vid förkylning?

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.


Manlig hudvård – en växande trend

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!


3 fantastiska sätt att ta tillvara pumpa

Pumpor är en vanlig syn på hösten då många karvar ut pumpalyktor för att fira Halloween. Men det är synd att inte ta tillvara på det goda pumpaköttet som är väldigt näringsrikt och hälsosamt. Här bjuder vi på matnyttig pumpafakta – och tre härliga recept!


Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.


Sitta sig frisk – går det?

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.


Deppig? Ta hjälp från naturen

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!


Frusen och kall? Det här kan det bero på

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.


Hur mycket socker kan man egentligen äta?

När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, gick igenom 32 500 vetenskapliga publikationer om socker, så kom man fram till att det inte går att säga var den hälsosamma gränsen finns för ett sockerintag. Det allra bästa är att äta så lite som möjligt.


Naturlig hjälp vid smärta

Att behöva ta en värktablett är inget ovanligt eller särskilt märkvärdigt. Men har du ständig värk kan det vara bättre att hitta en naturlig smärtlindring, för att slippa biverkningar.


Tillräckliga selennivåer kan förbättra fertiliteten hos män

Ungefär vartannat par som har problemen att bli gravida orsakas av manlig infertilitet. Brist på selen kan försämra spermiernas kvalitet och hastighet. Men med en tillräckliga nivåer av selen i kroppen ökar fertiliteten hos män. Det visar studier.


Så undviker du ohälsa som följer med stillasittande jobb

Våra mänskliga kroppar är skapade för rörelse. Stillasittande är inte naturligt för kroppen. Vi svenskar sitter alldeles för mycket och att minska tiden du sitter gör mycket för hälsan. Här kommer några exempel.


Så ökar du nivåerna av dina lyckohormoner

När mörker och kyla faller är det lätt att känna sig deppigare än vanligt. Ett knep för att må bättre är att göra mer saker som ökar nivåerna av de hormoner och signalsubstanser i kroppen som ger lycka och välbefinnande. Kureras expert Zarah Öberg tipsar!


Så ökar klimatförändringar risken att bli sjuk av mat

En ny rapport visar att vi riskerar att bli sjuka av maten i framtiden. Ökad nederbörd, torka och extremväder påverkar både vatten, djur och grödors utsatthet för smittoämnen – och därmed även vår mat. Men det finns lösningar!


Växtmjölk istället för komjölk – här är några alternativ

Allt fler väljer bort mjölk ur sin dagliga kost. En del för att de får ont i magen, andra för att de vill undvika mjölksockret, medan andra tycker att det smakar lika bra och kanske ännu bättre med mandelmjölk eller havredryck. Kurera har listat några alternativ till vanlig komjölk.


Här gömmer sig den kritiserade palmoljan

Palmolja är en omstridd råvara – en riktig klimatbov men samtidigt använd som ingrediens i en mängd varor och som föda av många världen över. Här är produkterna du ska läsa innehållsförteckningen noga på om du vill undvika palmolja!


Nystarta din träningsrutin i höst!

Höst betyder nystart för många vad gäller goda vanor och motion. Men hur ser en bra och rimlig start ut för den som tappat bort sin träningsrutin – eller kanske aldrig haft någon? Vi frågade Kureras träningsexpert Monika Björn!


Detta händer i din kropp när du stressar

Stress är en del av vår vardag. Vi blir stressade när vi är i situationer som kräver något extra av oss och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Men om stressen pågår länge och utan återhämtning kan kroppen ta skada.


Svensk kyckling får rött ljus av WWF

WWF har släppt sin årliga köttguide och i år får svensk kyckling rött ljus. Skärpta kriterier vad gäller klimatpåverkan och ökade krav på djurvälfärd är anledningen till att vi ska undvika det köttet.


Niklas Kämpargård: ”Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen”

Bokaktuella Niklas Kämpargård vill inspirera fler att upptäcka hur välgörande för både kropp och själ det är att vistas mer i det fria. Och att laga mat i naturen är något alldeles särskilt. Men hur bär man sig åt, vad smakar bäst och vilka förberedelser behövs?


Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.


Tips på vanor som ger en god hjärnhälsa

För att ta hand om kroppen behöver vi äta en näringsrik och varierad kost och ägna oss åt någon form av motion. Men även hjärnan behöver sitt för att må bra. Här är några tips!


Bladen som du ska lägga på minnet

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.


Därför är vitamintillskott så viktiga

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. Det klarade sig fint ända fram til...


Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.


4 hälsofördelar med husdjur på jobbet

Fler har blivit katt- och hundägare under pandemin. Kanske är det ett skäl till att göra fler arbetsplatser husdjursvänliga? Det finns nämligen många fördelar med ha med husdjur på jobbet – för både hälsan och arbetet!


Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.


Skräckfilm kan lindra rädslor och ångest

På hösten är det inte ovanligt att kura ihop sig i soffan och se en läskig film. Men visste du att skräckfilmer kan orsaka mer än bara höga skrik – de kan, lite otippat, hjälpa dig att minska stress och ångest och tackla rädslor i ditt egna liv?