Hälsa och träning

Trending:


Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.


Glöm inte fötterna i vinter!

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.


Tips för en god och säker jul för katt och hund

Julen är en härlig tid, men den kan också innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre på julklappar kan vara en direkt dödsfara? Här är några goda råd som skyddar din älskade fyrbenta familjemedlem.


Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?


Hälsoeffekterna hos julens kryddor

Julens och vinterns kryddor skapar inte bara julstämning och doftar underbart – de har även många hälsobringande egenskaper. Här får du veta hur kryddnejlika, saffran och en rad andra julkryddor kan få dig att må bättre!


Saffran gav Christina glädjen tillbaka

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.


Nypon håller Christinas knä smärtfritt

Christina Jorméus var i tonåren när hon blev påkörd i skidbacken. Knäet fick en smäll och hoppade ur led. Det onda knäet har gjort sig påmint till och från sedan dess. Ända tills hon hittade ett nyponpulver – sedan dess är smärtan ur världen.


Frukt och bär med extra antiinflammatorisk effekt

Några sorters bär och frukter är värda att uppmärksamma lite extra för sina antiinflammatoriska egenskaper. Här listar vi sex sjukdomsskyddande sorter – och skälen att äta mer av dessa.


Vi äter mer grönsaker – och sötsaker

Vi svenskar har fördubblat vårt ätande av grönsaker i alla former de senaste 40 åren. Men vi får samtidigt i oss 50 procent mer sötsaker och söta drycker, jämfört med 1980.


8 naturliga sätt att fuktbomba torr vinterhud

Från avokado via luftfuktare till svalare duschar... Här tipsar vi om både oväntade och lite mer väntade sätt att släcka hudens törst på naturlig väg, inifrån och ut!


Tio tips som hjälper dig att shoppa mindre

Vår höga konsumtion utgör ett hot mot både klimatet och vår egen ekonomi. Hur kommer det sig då att vi trots detta fortsätter att shoppa? Komplexa psykologiska och sociala mekanismer ligger ofta bakom, visar det sig.


Må bra med hjälp av dofter

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter.


Visste du det här om nyttiga propolis?

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.


Fira Veganuary med en matig sallad!

Veganuary är här – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!


Laga billig och nyttig mat med kål

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.


Sänkte sina kolesterolvärden – helt naturligt

Lisbeth Martinssons årliga hälsokontroll, visade på lite för högt kolesterolvärde. Doktorn ville ge statiner, men det vill inte Lisbeth ha. Istället tog hon ett tillskott med rödris – och vid nästa undersökning var värdena normala igen.


Så kommer du in i bättre matvanor

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.


Miljöboven palmolja finns i nästan all hudvård

Den kritiserade miljöboven palmolja finns ofta dold i hudvård och makeup. Varför är det så? Vilka krångliga ord gömmer den sig bakom? Och vad ska den medvetna konsumenten välja istället? Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg svarar.


Så får du friskare och finare hy med pro- och prebiotika

Probiotika, prebiotika och så kallad postbiotika spelar en viktig roll för vår tarmhälsa – och därmed hälsan i stort, inklusive huden. Idag är probiotika även en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter. Men funkar det? Hudvårdsexperten svarar.


Professorn: Det här kan du äta på julbordet – utan att gå upp i vikt

Under julen är det svårt att äta lagom, och läckerheterna på julbordet brukar bli några extra kilo runt magen efter nyår. Men du kan äta mycket – det handlar bara om att välja rätt – och ända bibehålla din vikt. Fredrik Nyström är endokrinolog och professor i intermedicin vid Linköpings universitet. Han har nyligen kommit ut med boken, Radikalt Lagom. Här kommer hans tips på vad du ska låta bli och vad du kan äta mycket av.


Musik kan förbättra prestationen när du tränar

Att lyssna på musik när du tränar gör inte bara träningspassen roligare, det har även en positiv inverkan på prestationen.


Bladen som du ska lägga på minnet

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.


Marlene fann tröst för ögonen

När Marlene Näslund kom in i klimakteriet fick hon problem med torra ögon. Det gjorde henne trött och kunde vara så illa att hon fick huvudvärk. Och ingenting hjälpte – förrän hon hittade dropparna med örten ögontröst och hyaluronsyra. De gav fukten hon behövde och sedan dess har ögonen varit bra.


Så kan du minska sötsuget

Det sägs att krom motverkar sötsug, och det kan behövs så här efter julhelgen. Men – vad är krom egentligen, i vilka livsmedel finns det och hur fungerar det?


Det händer i hjärnan när förälskelsen upphör

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?


Veganuary är här – frossa i grönt!

Veganuary, eller Veganuari, är en årlig global kampanj som vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad, för både hälsan och planeten. Här tipsar vi om hur du lyckas med utmaningen – och om allt gott du kan äta.


Tävla och vinn i Kureras julkalender

Lucka 24: Tävla och vinn Dr Sannas detoxmask som är en djuprengörande och sammandragande lermask.


Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.


Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av...


Zeina Mourtada och Paul Svensson: "Här är maten som ska rädda planeten"

Larm om klimatkrisen varvas idag med ständigt nya hälsorön. Vilken sorts mat ska man egentligen välja om man vill äta riktigt god mat – som samtidigt gör gott för både hälsan och planeten? Zeina Mourtada och Paul Svensson har svaren!


Zarah Öberg: ”Hjärnblödningen fick mig att omvärdera livet”

Hon är ett levande bevis på hur ohälsa kan vändas till hälsa. Efter en svår hjärnblödning i ungdomen har Zarah Öberg tagit sig tillbaka till livet – som hon viger helt till att förmedla kunskap och hjälpa människor till bättre hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Hon vill ständigt utvecklas och lära nytt och brinner extra starkt för barn, djur och natur.


70 procent vill ha hållbara mensskydd

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.


Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.


Sluta jaga lyckan - må bättre

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.


5 tips för att lyckas med allergivänlig bakning

Mikaela Odemyr har blivit expert på att baka utan ägg, nötter och mjölk sedan hennes barn blev allergiska. Här är hennes bästa tips för att lyckas med bakning – så att även allergiker kan njuta!


Tejpa munnen när du sover – bra eller dåligt?

Att sätta en bit kirurgtejp över munnen innan läggdags och sova med tejpad mun har blivit något av en hälsotrend. Men varför ska man göra det, vilka hälsofördelar finns och när ska man undvika det?


Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med...


Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror

Att ha husdjur kan sätta guldkant på tillvaron på många sätt, men också vara tålamodsprövande. Det kan ibland vara frestande att säga till sin hund på skarpen – men gör inte det! Här förklarar vi varför.


Julmaten som är viktigast att välja eko

Julbord är fulla av godsaker som många av oss älskar, men det kan vara svårt att hitta hållbara alternativ bland julmaten. Här är rätterna och råvarorna som du helst bör välja ekologiskt av, för både din egen och planetens hälsa.


Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.


För mycket julmat? Så kan du dämpa halsbränna och magont

Visst är det lätt att överäta under julen, något som ibland kan ge svullen mage och magknip. Men med några enkla metoder kan du minska på magproblemen. Här är några.


Så kan du motverka sämre smak, hörsel och syn

Med ökad ålder är det vanligt att få torrare ögon, nedsatt synskärpa, hörsel och ibland smak. Att tillföra rätt näring kan motverka försämringar.


Snälla bakterier för glada magar

När magen är i balans känner vi oss starka. Men vår västerländska kost är inte alltid magens bästa vän. Genom att äta mer grönsaker, tugga maten och minska stressen i vardagen kan vi hjälpa magen att må bättre. Sebastian Pisano, som är kinesiolog, tycker att vi även ska lägga till mjölksyrabakterier – en smart och snabb väg till bättre maghälsa.


God Jul från oss alla på Kurera!

Vi på Kureras redaktion vill önska alla våra läsare en riktigt God Jul!


Dags att sluta röka? Så lyckas du

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.


Experternas tips för att undvika stressad hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det?


Julen – den enda sexlösa högtiden

Storhelger brukar betyda mer sex, men julen går tvärtemot den trenden. En studie av en halv miljon kvinnor världen över visar att vi har betydligt mindre sex under julen. Ansvarsfördelningen i hemmet är en möjlig förklaring. Men idag på annandagen vänder det!


Stressad? Testa spinnterapi med din katt!

Att äga ett älskat husdjur kan innebära många hälsofördelar, som att ge oss glädje, minska känslor av ensamhet och verka lugnande. Men visste du att kattens spinnande i sig kan sänka stress och vara bra för hjärtat?


Doftsinnet starkare än synintrycket

Forskare vid Stockholms universitet har tittat på vilket sinne som påverkas oss mest. Tidigare har man ansett att synen är det dominerande sinnet, men forskning visar att det faktiskt är doften.


Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!