Hälsa och träning

Trending:


Världens bästa supermat: alla fördelar med honung

Honung är en naturlig bundsförvant för vår skönhet, bra för hälsan och magisk för hud och hår.


Ärvda plastleksaker en hälsorisk för barn

Trots att vi behöver återanvända och återvinna mer finns det undantag som lämpar sig mindre bra att ärva. Svenska forskare har funnit att det kan innebära en hälsorisk för barn att leka med ärvda plastleksaker.


Läkarens varning: Därför måste folk sluta kissa i duschen

Läkaren Teresa varnar sina följare på TikTok och avslöjar varför det är dåligt att kissa i duschen, för både män och kvinnor.


Hemligheten med odödlighet, en häpnadsväckande upptäckt som gör dig mållös.

I måndags publicerade forskare vid Universidad de Oviedo i Spanien ny forskning i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). I en artikel som publicerades på måndag i The Proceedings of the National Academy of Sciences , undersökte forskarna manetens genom i detalj och letade efter de gener som styr denna extraordinära process.


30 livsstilsförändringar för att minska daglig stress

Du kämpar med att hålla ögonen öppna vid skrivbordet. Ditt hjärta bankar. Det slår inte bara hårt; det rusar fortare och fortare. Dina muskler värker molande i bakgrunden, och under det kortaste av ögonblick känns det som om du ska kräkas. Om dessa varningstecken låter bekanta kan du lida av allvarliga stressanfall. Enligt American Psychological Association, värderar folk sina egna stressnivåer, i genomsnitt, 4,9 på en skala av 10. Pågående stress kan påverka ditt psykiska tillstånd på en mängd olika sätt. Dessa varier från kortvariga problem, så som magsmärtor och insomnia, till mer långvariga bekymmer, som infertilitet och högre risk för hjärtproblem. Är du redo att göra en positiv förändring i ditt liv? Då har du kommit till rätt ställe. Medan du kanske inte kan få stressfaktorerna att försvinna över natten, finns det en del stresslindringstekniker du kan testa dagligen. Här följer 30 små, men viktiga, livsstilsförändringar du kan göra som kommer hjälpa dig varva ned och koppla av.


Kända autistiska personer förändrar synen på syndromet

Människor på det autistiska spektrumet möter negativa fördomar i sin vardag. Vanliga missförstånd om syndromet gör att personer som drabbats av det ibland diskrimineras och särbehandlas. Med det här galleriet vill vi utmana förutfattade meningar om personer som är autistiska genom att visa att det är vanligare än vad vi tror, och att flera välkända och framgångsrika personer fått diagnosen.


Läkarförbundet varnar: Sjuka patienter skickas hem

Varje vecka tvingas var sjunde läkare skicka hem patienter som egentligen skulle behöva läggas in, enligt en undersökning från Läkarförbundet. Patienter får inte den vård de behöver på grund av vårdplatsbristerna – Våra medlemmar gör sitt bästa för att det inte ska få allvarliga konsekvenser för patienterna. Resultatet av vår undersökning är en varningssignal som vårdens beslutsfattare behöver ta på allvar, säger Sofia Rydgren Stale...


Alzheimers, vilka är de vanligaste symtomen på den fruktansvärda sjukdomen?

Alzheimers sjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan och orsakar en långsam försämring av minnet och förmågan att tänka och resonera. Det är den vanligaste formen av demens. Här är de första tecknen som du bör övervaka. Naturligtvis kan alla med stigande ålder ha vissa minnesproblem utan att drabbas av Alzheimers sjukdom. Larmbågarna är: många tecken på en gång och en försämring med tiden. Läkare kan naturligtvis göra specifika tester för att göra en korrekt bedömning. När Alzheimers sjukdom börjar kännetecknas den av minnesstörningar, till exempel att man glömmer namn eller nyligen inlärd information. Andra tecken är att man inte kommer ihåg viktiga datum eller händelser, att man frågar efter samma information om och om igen och att man allt oftare använder påminnelser eller dagböcker för att inte glömma möten.


D-vitamin, viktigt och viktigt för kroppen

Vilka livsmedel innehåller D-vitamin? Det är en fråga som jag ofta får, men innan vi svarar på den ska vi försöka förstå hur detta vitamin, eller snarare detta hormon, fungerar och varför det är så viktigt för vårt välbefinnande. Vitaminer, liksom mineraler, är så kallade mikronäringsämnen som bildar ett slags spindelnät i kroppen och bidrar till att alla organ fungerar som de ska. Vitaminer är framför allt katalysatorer och hjälper kroppens olika delar att fungera bättre. Ur energisynpunkt finns det fler yin-vitaminer (de vattenlösliga, t.ex. B och C) och fler yang-vitaminer (de fettlösliga, t.ex. A, D, E och K).


Erfarna kirurger gav inte bättre resultat

Risken för män att drabbas av urinläckage efter en prostataoperation är inte högre om kirurgen som opererar är mindre erfaren, enligt en svensk studie.


Vahid, 22 år, fick en stroke i sömnen

Vahid Kulbay gjorde allt rätt: Han tränade, åt sunt, drack inte alkohol. Ändå fick han en stroke bara 22 år gammal. Efter flera år i rullstol är han återställd.Jag vill visa att det går att komma tillbaka, säger han.


Vad är Reyes syndrom och hur kan barn undvika att drabbas av det?

Barn, precis som vuxna, kan drabbas av virus. Allt från förkylning till vattkoppor - det finns många olika virus som är vanliga bland unga. Däremot sker det mycket mer sällan att barn och tonåringar utvecklar Reyes syndrom under det postvirala skedet. Detta sällsynta men allvarliga tillstånd orsakar svullnad i kroppen och hjärnan som, om den inte behandlas, kan vara dödlig. I åratal visste man väldigt lite om Reyes syndrom, vilket tyvärr innebar att det ofta fick dödlig utgång. Tack vare utvecklingen inom diagnostisering och behandling av tillståndet ser verkligheten dock ljusare ut idag. Ytterligare forskning krävs naturligtvis för att få en mer heltäckande bild av hur Reyes syndrom fungerar och hur det kan undvikas helt och hållet, men för nu, läs vidare för att ta reda på allt du bör ha koll på om denna störning.


Roger Kyrö öppnar upp om sjukskrivningen: “Min kropp la av”

Luleås Roger Kyrö öppnar upp om sjukskrivningen och utmattningssyndromet.


Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.


Stärk motivationen med inre samtal

Du kan själv stärka din motivation med hjälp av dina inre samtal. I ditt inre samtal formulerar du tankar som du bollar fram och tillbaka. Det här gör alla varje dag, de flesta brukar ha mellan 300 och 500 inre samtal om dagen. Tänk att du faktiskt kan använda alla dessa inre samtal på ett sådant sätt att det stärker din självkänsla och ditt självf...


Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Det livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa


Rapport: Pandemin är ett globalt misslyckande

”Ett enormt globalt misslyckande.” Det är domen från en kommission kopplad till tidskriften The Lancet, som under två års tid bevakat världens hantering av coronapandemin, skriver TT. “Över ett och ett halvt år sedan det första covid-19-vaccinet gavs har global jämlikhet inte uppnåtts”, står det i expertgruppens rapport. Kommissionen riktar även kritik mot WHO, som de menar varit för sena med att förklara covid-19 som ”en nödsituation för...


Rödbetsjuice har positiv effekt på hjärt-kärlsjukdomar

Hjärt-kärlsjukdomar är en av vår tids stora folksjukdomar. Livsmedel rika på nitrat, som rödbetsjuice, kan bidra till att förebygga dessa sjukdomar. Två forskare bekräftar rödbets-juicens effekt på patienter med vaskulära sjukdomar.


Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.


Prostatacancer: Se upp för dessa tecken

En av nio män kommer under sin livstid utveckla prostatacancer, vilket gör det till den vanligaste cancern hos män. Utöver att följa din läkares testrekommendationer, bör du vara särskilt uppmärksam på symptomen i denna artikel. Om du känner någon oro över situationen, se till att tala med vårdpersonal.


Infektionsexpert: Alla över 45 år bör ta ny vaccindos

Alla över 45 år bör överväga att ta en fjärde vaccindos mot covid-19 nu när hösten har anlänt. Det säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, till P4 Göteborg. Flera vaccinatörer har fått tillgång till första uppdaterade vaccinen mot omikronvarianten, men enligt Gisslén spelar det mindre roll vilket av vaccinen man tar. – Det viktiga är att inte vänta, säger han. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år samt riskgrupper...


För mycket fritid kan göra dig olycklig

När vi har så mycket att göra att vi inte hinner med avkoppling och återhämtning då brukar vi så småningom börja må dåligt. Men vi kan faktiskt också må dåligt om vi har för lite att göra. Det visare en studie.


Bengt, 86 utsatt för fusket på Sös: ”Jag blev lite ställd”

Så sent som förra veckan uppmanades Bengt Jonsson, 86 år, att avsäga sig vårdgarantin när han besökte ortopedkliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Det var förutsättningen för att stå på väntelistan för den knäoperation han behövde sa läkaren han mötte. – Jag blev lite ställd, berättar Bengt Jonsson för SVT Stockholm. En klinikchef på avdelningen har nu fått sparken sedan fusket med vårdgarantin uppdagades, vilket SVT Stockholm var först att...


Viktiga hälsofördelar med mer selen i blodet

En vetenskaplig genomgång av 13 vetenskapliga studier drar slutsatsen att personer med höga halter av mikronäringsämnet selen i blodet har specifika hälsofördelar jämfört med de med låga halter av selen.


Smärta vid urinering? Möjliga orsaker

Smärtsam urinering är något som drabbar många människor vid ett eller annat tillfälle i livet. Smärtan kan vara måttlig eller rent plågsam och kan inträffa i samband med andra symptom som också behöver uppmärksammas. Om det gör ont när du kissar är det definitivt något som inte står rätt till. Även om det kan vittna om en uppsjö olika problem kan det oftast behandlas, men det är alltid en bra idé att få det undersökt eftersom vissa allvarliga tillstånd kan ligga bakom detta symptom. Klicka igenom det följande galleriet för att ta reda på mer om de möjliga orsakerna till smärtsam urinering.


Long Covid: ett blodprov kan förutsäga vem som kan drabbas av den

Ett enkelt blodprov för att förutsäga vem som kommer att drabbas av Long Covid: nu verkar det möjligt tack vare en studie av forskare vid University College London, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften EBioMedicine i The Lancet. Enligt forskarna förändrar även en mild eller asymtomatisk Covid-infektion proteinprofilen i blodplasman. "Om vi kan identifiera personer som kan utveckla Long Covid", kommenterar Wendy Heywood, huvudförfattare, "kommer detta att bana väg för att testa behandlingar, t.ex. antivirala läkemedel som ges i ett tidigt skede av infektionen, för att se om de kan minska risken" för syndromet. Med hjälp av riktad masspektrometri visade det sig att Covid-19 påverkade plasmaproteinnivåerna under en sexveckorsperiod. Mycket höga koncentrationer upptäcktes för 12 av 91 proteiner och proteinkoncentrationerna var kopplade till symptomens svårighetsgrad. Forskargruppen visade dessutom att onormala nivåer av 20 proteiner var ett tecken på bestående störningar även ett år efter infektionen: den så kallade Long Covid.


Så lär du dig slappna av snabbt!

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!


Vitaminer och mineraler: 20 fakta du bör känna till

Att äta bra är en balansgång. Vi vet att vitaminer och mineraler är viktiga, men få av oss förstår hur viktiga de är för vår vardagshälsa. Det finns mycket felinformation där ute och du kanske inte vet vad du ska tro eller lita på. Med det i åtanke, låt oss nu ta en titt på några av de vetenskapligt backade fakta du bör känna till.


5 missförstånd som ger ökat matsvinn

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!


Den osynliga kvinnosjukdomen – varannan kvinna drabbas

Hälften av alla svenska kvinnor riskerar att drabbas av osteoporos, benskörhet. Många vet inte ens om att de har sjukdomen och tror kanske att det bara är väldigt gamla personer som kan drabbas. Det är inte för inte osteoporos kallas för den “tysta” folksjukdomen. Men vad kan man göra för att minska risken att bli […]


Det här är vad som händer när du slutar röka

Alla vet att rökning är en av de värsta saker vi kan utsätta våra kroppar för. Tobaksberoende är en av de främsta orsakerna till att människor dör runt om i världen idag. Våra kroppar kan dock återhämta sig från den dödliga skada som denna otäcka vana tillfogar våra kroppar. På vissa områden rörande vår hälsa börjar vi till och med återhämta oss på 20 minuter! Faktum är att tidslinjen för kroppens återhämtning efter att vi slutat röka är anmärkningsvärd. Klicka igenom det här galleriet för att ta reda på exakt vad det är som sker.


6 tips för att lyckas med glutenfri bakning!

Att baka ska vara enkelt och glädjefyllt, men det kan vara en utmaning när det gäller glutenfri bakning. Här är bokaktuella Annelie Anderssons bästa tips för glutenfri bakning, och även några för mejerifri!


Omega-3 kan ge bättre minne hos alzheimersjuka

En unik studie som samlat in data från personer med Alzheimers sjukdom visade att de som ätit omega-3 fettsyror när sjukdomen började utveckla sig hade bättre minne.


Alla tyckte morfar var tokig när han borstade tänderna innan frukost – när vi fick veta varför förändrades allt

Det finns huskurer och knep som verkligen kan göra under i vardagen. Vissa knep kanske har förts vidare genom generationer, från mamma till mamma, och som fungerar i alla tider. Vi alla vet att det rekommenderas att borsta tänderna åtminstone två gånger per dag, gärna morgon och kväll. Men det finns ett särskilt knep att tänka på kring just när du ska göra det. Det finns nämligen en särskild anledning till att man ska borsta tänderna – 10...


Klartecken för läkemedelsstudie på medvetslösa

Läkemedelsverket har sagt ja till den första läkemedelsstudien på akut sjuka, medvetslösa patienter. Deltagarna frågas om samtycke först i efterhand, rapporterar Dagens Medicin.


10 anledningar att ta trapporna istället för hissen

Ett enkelt sätt at öka både styrkan i kroppen och få bättre kondition är att ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa. Här kommer tio hälsosamma anledningar.


Orsaker, symptom och behandling av blod- och benmärgscancer

Blodcancer påverkar miljontals människor runt om i världen. Det finns olika typer av blodcancer och dessa påverkar blodet, benmärgen samt lymfsystemet. Vissa är akuta och utvecklas snabbt, medan andra låter vänta flera år på sig innan de ger några symptom. I det här galleriet fördjupar vi oss i olika typer av blodcancer och riskfaktorer, diagnos och behandling. Klicka vidare för att läsa mer.


Märkliga sätt på vilka sorg påverkar kroppen

Sorg misstolkas ofta som en uteslutande känslomässig smärta som tar sig uttryck i våra sinnen, men det är långt ifrån sant. Den omvälvande upplevelsen av sorg är en komplex, mångfacetterad och ofta okontrollerbar reaktion som sinnet och kroppen har på något slags trauma som verkar omöjligt att begripa, till exempel förlusten av en närstående. Det inverkar förstås på vårt psykiska och känslomässiga tillstånd, men den fysiska aspekten är minst lika intensiv. Även om inte alla upplevelser av sorg medför fysiska symptom är vissa sorgetyper så intensiva att de faktiskt är mer fysiskt påtagliga än någonting annat. Det finns ett antal symptom kopplade till sorg som kan förklaras av kroppens fysiologiska reaktion på sådan intensiv känslomässig stress. Nyfiken? Klicka vidare för att se de olika och oväntade sakerna sorg kan göra med kroppen.


Yoga och träning minskar alkoholsug

Ny forskning från Karolinska institutet av 140 vuxna personer med alkoholmisbruk visade att konditionsträning och yoga var lika effektivt för att minska deras alkoholsug, som vanlig vård.


Naturens apotek: Piggare höst

När sommaren börjar lida mot sitt slut och de flesta är tillbaka på jobbet kan det lätt bli att man stressar för mycket och tappar fokus. Det finns en hel del örter som bidrar till bättre koncentration.


Går det att träna vid förkylning?

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.


Många fler överlever cancer

Från 30 till 70 procent. Antalet cancersjuka människor som överlever minst tio år har ökat mycket kraftigt jämfört med på 1970-talet, enligt siffror från Cancerfonden. Och forskare tror på ytterligare framsteg kommande år. – Det är stora skillnaden mellan olika typer av cancerdiagnoser men sammantaget är det en väldigt positiv utveckling, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. Cancerfonden har med hjälp av siffror från...


Sara har lidit av postcovid i två år: ”Vi är unga och många”

Huvudvärk, trötthet och kramper. Det är några av de symtom som Sara Lind fått dras med sedan hon insjuknade i covid-19 för snart två år sedan, skriver DN. Hon är en av tiotusentals svenskar som lever med postcovid. Men trots att köerna är långa och mer kunskap behövs har många postcovidmottagningar lagts ner. – Jag är förbluffad över hur vi postcovidpatienter hanterats. Vi är unga, ofta heltidsarbetande innan, och vi är många. Att inte satsa på...


Ännu ett covidvaccin på väg att godkännas

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har rekommenderat ett godkännande av ett tredje uppdaterat covidvaccin, tänkt att ge bättre skydd mot virusets omikronvariant.


500 läkemedel slut – här är 7 preparat som inte går att köpa på apoteken

Närmare 500 olika läkemedel fattas på apoteken i Sverige – och hälften av dessa går inte att ersätta med liknande preparat.


Hosta: Utan att vara förkyld, efter covid, torrhosta, blod, huskur, bota

Hosta kan komma i många former och av olika anledningar. Men oavsett variant så är det alltid besvärligt, och i vissa fall smärtsamt. Det finns en hel del knep du själv kan ta till för att dämpa hosta, men innan du gör det är det bra att veta varför du hostar, särskilt om du inte är förkyld. Hosta kan i flera fall vara kroppens sätt att varna dig. Här är allt du behöver veta. Hosta är inte en sjukdom i sig, utan alltid ett symtom på en annan...


Fler med infektionssjukdomar på sjukhus

Andelen personer som vårdas på sjukhus till följd av en infektion har ökat markant de senaste 20 åren. Ökningen har skett i alla åldersgrupper men är störst hos personer över 80 år, enligt svensk forskning.


Saker du tror orsakar cancer (men som i själva verket inte alls gör det)

Många myter relaterade till cancer hänger kvar och vissa människor tror dessvärre fortfarande att de är sanna. Cancer har krävt många människoliv och är en av de dödligaste sjukdomarna i världen, men desinformation hjälper knappast till att motverka eller behandla den så vi har därför sammanställt några mytkrossande sanningar om sjukdomen ifråga. Det finns en hel del saker som vi tror leder till cancer när det i själva verket inte finns några vetenskapliga bevis alls för att så vore fallet. Några av dessa myter har hängt med så pass länge att vi inte ens ifrågasätter dem längre. Du tror oss inte? Kolla in det följande galleriet och sätt dina kunskaper på prov.


Svårknäckt beroende av tramadol – många avhopp

Unga tramadolmissbrukare sticker ut – de avbryter sin behandling i förtid dubbelt så ofta som andra missbruksgrupper. En orsak kan vara att drogen är mer komplex.


Tecken på att du kan ha en autoimmun sjukdom

Multipel skleros, typ 1-diabetes, reumatoid artrit – detta är ganska vanliga diagnoser, men vad du kanske inte vet är att de alla har något gemensamt: de är autoimmuna sjukdomar. En autoimmun sjukdom uppstår när det finns en funktionsrubbning i immunsystemet, vilket då vänder sig mot sin värd. Detta orsakar cellskador som kan resultera i en mängd symptom. Här är en lista på några av dessa symptom; kom ihåg, kontakta vården, om du har hälsoproblem.