Hälsa och träning

Trending:


Maten som lindrar ångest

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!


Så gör du flädersaft utan citronsyra

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.


Så förbättrar andningsträning din hälsa

Genom att andas på rätt sätt kan vi förbättra vårt välmående. Men hur ser egentligen ett bra andetag och ett bra "andningsmönster" ut? Och på vilka sätt kan vår mentala och fysiska hälsa bli bättre? Yoga- och meditationsläraren Ulrica Norberg förklarar!


Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.


Sådan matte sådan katt?

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!


Kvinnor vågar inte söka vård för intima besvär

Att söka vård för underlivsbesvär är fortfarande något som många kvinnor inte är bekväma med. Alla kvinnor får därmed inte heller den vård de behöver. Det visar en ny undersökning av över 1000 svenska kvinnor.


Blir du också sjuk när semestern kommer?

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?


Miljövänliga mensskydd även bättre för hälsan

Visste du att varje kvinna förbrukar i snitt 11 000 bindor eller tamponger under sitt liv? Att välja naturliga och ekologiska alternativ gör stor skillnad för både miljö, plånbok och hälsa – och i dag finns fler varianter än någonsin. Här är de bästa alternativen!


Q10 kan förebygga migränanfall

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.


Ogräsen som är riktigt nyttiga

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.


Därför är lök så nyttigt

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.


Brist på sömn gör att vi tolkar andra annorlunda

Att inte sova tillräckligt gör att vi uppfattar andra annorlunda. Det resultaten redovisade forskare vid Uppsala universitet när de lät unga vuxna titta på ansikten efter en dålig respektive en bra natt med sömn.


7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!


Rölleka bra vid skrubbsår och näsblod

Eterisk olja gjord på rölleka kan användas på sår som är svårläkta och för att stoppa blödningar. Te på rölleka har inom folkmedicinen använts för att stimulera gallan, sänka blodtrycket och rena blodet.


Ridning ökade livskvalitet och hälsa hos neurologiskt sjuka

En svensk årslång studie undersökte om ridning kan förbättra livskvalitet och självuppskattad hälsa hos personer med neurologiska sjukdomar eller skador – och resultaten var överraskande goda.


Q10 ger bättre munhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.


5 överlevnadstips för familjesemestern

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!


Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.


Ät mer nötter – det skyddar hjärtat

Att äta nötter två gånger i veckan är bra för hjärtat. Studier visar en 17 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.


Forskning: Kvinnor ska åldras utan att det syns

En avhandling som granskat kosmetikreklam sätter ljuset på det motsägelsefulla i att äldre kvinnor uppmuntras att omfamna att de blir äldre, samtidigt som de lockas att köpa anti age-produkter. Kvinnor får alltså åldras – bara det inte syns!


5 goda vegetariska pålägg

Älskar du smörgåsar med pålägg, men försöker vara nyttig och vet inte vad du ska lägga på mackan? Här kommer fem goda vegetariska pålägg.


5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.


Här är kryddorna som ökar din förbränning

Visst är det skönt att tillåta sig att göra så lite som möjligt under sommaren. Kanske är du så pass utvilad redan nu att du tänker framåt och mot nya hälsomål. Visste du att det finns en rad kryddor som kan öka din förbränning? Här kommer några.


Näring för skarpare syn

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.


Så farliga är hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!


Kan selen vända hjärnans åldrande?

När vi åldras blir hjärnan långsammare. Det beror bland annat på att färre neuroner växer. En studie på möss visade att selen stimulerade neurontillväxten.


Så nollar du ditt matavfall i köket

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!


Så färgar och bleker du håret naturligt

Har du tänkt färga eller bleka håret? Läs då vad den "gröna frisörmästaren" Maria Hellström har att säga först. Traditionella hårfärger är ofta sämre ur hälso-, allergi och miljösynpunkt. Så välj grönt för din egen, miljöns och din frisörs skull!


Mindfulness – Lev i nuet!

Mindfulness, eller medveten närvaro, har sitt ursprung i buddhismen och introducerades i västvärlden på 80-talet. I mindfulness lär du dig observera dina tankar och sinnesintryck genom att bli medveten om dem och reflektera över dem. Genom att öva på ett accepterande förhållningssätt kan du släppa taget om sånt som du inte kan förändra, samtidigt s...


Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet.


Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.


Lista: Här gömmer sig de hormonstörande ämnena i hudvård

I vanlig kosmetik, krämer och solskyddsprodukter finns en rad hormonstörande ämnen, något som alla kanske inte känner till. Men dessa kemikalier innebär hälsorisker – som vi borde undvika. Här listar vi vilka det rör sig om.


Så funkar aktiv hudvård – och därför bör du undvika det i sommar

Hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser som jobbar mot åldrande och pigmentering bland annat, är populärt idag, till exempel olika syror. Men det kan vara klokt att undvika dessa på sommaren. Här förklarar hudvårdsexperten varför!


Vitaminer som underlättar klimakteriet

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.


Skönhetspanelen testar: Ansiktskräm med solskydd

Huden i ansiktet utsätts extra mycket för solens strålar under sommaren. Utöver en solhatt är en riktigt bra solkräm för ansiktet ett nödvändigt skydd. Vi letar efter en miljö- och hälsovänlig produkt som låter oss njuta av sommaren med lite godare samvete. Vilken är vår solklara vinnare?


Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Forskare menar att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav. Övergödning är ett annat stort hot. Innovativa företag som vill göra skillnad skapar nu skor och plagg – gjorda av havsplast, skräp och alger från övergödda sjöar.


Kompost – inte så miljövänligt som du tror!

En kompost i hemmet är ett bra sätt att ta tillvara matavfall som annars hade hamnat i soporna. Men hur miljövänligt är det egentligen att kompostera? Lite sisådär visar det sig! Den japanska varianten bokashi är ett bättre alternativ!


Dålig kvalitet på hud och hår sänker vår självkänsla

Vår hud och vårt hår påverkar vårt mående mer än vi kanske tror. De påverkar inte minst vår självkänsla – framför allt om kvaliteten är dålig. Det visar en ny undersökning i form av intervjuer med över 1000 kvinnor i Sverige.


5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Värme och sköna kvällar på balkong eller uteplatsen väntar. Men med sommaren kommer inte bara ljusa nätter och vacker natur. Även de mindre önskvärda insekterna gör entré. Vill du slippa myggen på din uteplats kan du plantera med rätt växter.


Ginkgo biloba – när minnet sviker

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.


Guldgröt med gurkmeja och päron

Sätt guldkant på frukosten, bokstavligt talat! Detta är en extra nyttig, guldfärgad gröt full av antioxidanter, krönt med söta päron!


Elektrolyter för kroppens balans under varma sommardagar

Värme, hård träning och sjukdom kan skapa obalans bland elektrolyterna i kroppen. Kroppen får ”strömavbrott” som kan ge allt från muskelkramper och hjärtklappning till huvudvärk och problem med magen. En enkel drink med elektrolyter hjälper dig att undvika vätske- och saltbrist.


Debatt: "Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag"

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD...


Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.


Så kan naturterapi hjälpa dig att läka

I en hektisk vardag är naturvistelser något av det mest välgörande för oss. Men det kan vara svårt att finna lugnet på egen hand. Med dessa enkla övningar får du hjälp att komma i kontakt med både dig själv och naturen.


10 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Vill du minska mängden kolhydrater i kosten? Du kanske tycker att det är svårt att veta vad du ska byta ut dessa mot. Här får du goda och kolhydratsnåla alternativ till potatis, ris och pasta.


Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.


Svullna vader? Det här kan det bero på

Ödem eller vätskeansamlingar i ben och framförallt vader är vanligt på sommaren om det blir riktigt varmt. Men svullnad kan bero på flera saker. Ibland kan det var helt ofarligt, men det kan också var precis tvärtom. Här får du några tips på hur du kan bli av med svullnad.


Naturens apotek: Sommarskafferiet

Just nu är naturen som ett enda stort skafferi av örter att välja mellan. Att odla på balkong eller i trädgård kan förse dig med nyttigheter under sommaren.


Det här kan du göra med lavendel

När lavendeln står i blom gör du klokt att plocka en bukett! Hälsofördelarna med denna vackert lila blomma är flera – allt från att stilla oroliga magar till att motverka fläckvis håravfall.