6 HäLSOEFFEKTER AV ATT DANSA!

Är du rädd för att kliva upp på dansgolvet eller ta en danskurs? Tänk om, att dansa är inte bara väldigt roligt – det medför också en rad hälsofördelar. Från sänkta blodfetter till bättre rörlighet i vardagen.

Tillhör du däremot de som redan älskar att dansa och kanske till och med gör det som träningsform? Då gör du rätt i att fortsätta, av flera skäl! Forskning visar nämligen att dans är lika bra för hälsan som (och ibland faktiskt bättre än) andra träningsformer.

I en stor översiktsstudie från 2017 av totalt 25 studier av olika dansstilar – som folkdans, latinamerikansk dans, dansaerobics, zumba och pardans – fann man en rad hälsofördelar med dans som träningsform.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du gå baklänges – 5 oväntade fördelar!

4 hälsofördelar med att dansa!

Forskarna kom fram till att...

  • ....dansa är mer effektivt för att minska kroppens fettmassa än att jogga, spela fotboll, styrketräna och konditionsträna.
  • ...dans är lika bra för att förbättra konditionen som annan strukturerad träning.
  • ...zumba, dansaerobics och folkdans förbättrar flexibiliteten i fötter, ben och bål mer än konditionsträning, fotboll, yoga och styrketräning.
  • ....dansaerobics, zumba, vals och pardans är bättre än fotboll och konditionsträning på att minska mängden triglycerider, det vill säga blodfetter, som i sin tur kan leda till hjärt­-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Tony Irving – om resan från botoxfrälst till en sucker för naturlig hälsa

Bättre rörlighet och koordination

Dessutom ger dans oss ytterligare två tydliga fördelar: bättre rörlighet i vardagen och bättre koordination. Detta eftersom olika kroppsdelar ofta gör olika rörelser, i olika takt och riktning och vi rör oss från höger till vänster, roterar med mera.

Jennie Widegren, som driver dansskolan House of Shapes i Stockholm och tidigare var medlem i streetdance- gruppen Bounce säger så här i nya boken "Träningshacks – den vetenskapliga vägen till bättre resultat och hälsa" (Polaris Fakta).

– Det första många som börjar dansa som vuxna upplever är att de blir mer rörliga. De säger att det har blivit lättare att andas, att lederna i axlar och armar får mer plats. Vanliga positioner i vardagen, som att gå ner på huk, blir också enklare.

Som vi tidigare skrivit om här på Kurera.se så kan dans utan prestationskrav dessutom stärka din mentala hälsa.

Det finns med andra ord många skäl att dra på sig dansskorna och bjuda upp!

Av Carolina Eriksson

Källa: Boken "Träningshacks" (som är baserad på Svenska Dagblades artikelserier om träning, av bl a Terje Andersen, Jennie Aquilonius, Karolina Bergström

2023-02-16T05:09:34Z dg43tfdfdgfd