INTENSIV TRäNING MINSKAR RISKEN FöR HJäRTSJUKDOMAR

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en inflammatorisk sjukdom som drabbar en procent av befolkningen.Den böjar ofta som lite värk i små leder som händer och fötter för att sedan sätta sig i de större lederna. Det leder ömma, stela och ibland smärtande leder och gör det svårt att framförallt komma ur sängen på morgonen. Förutom att lederna värker har patienter med RA en ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Att ha en hög syreupptagningsförmåga är därför viktigt för att minska risken att få hjärtsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Styrketräna för friskare leder

Svårt att komma igång

Kristina Hörnberg som är doktorand vid Umeå universitet på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, har i en doktorsavhandling tittat på olika grupper med ledgångsreumatism och undersökt sambanden mellan sjukdomen och riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom som blodfetter, blodtryck och kroppsvikt som bland annat kan leda till tidig åderförfettning.

Det som överraskade Kristina Högberg var att de med hög syreupptagningsförmåga vid tidpunkten för diagnosen ledgångsreumatism hade en minskad risk för att få hjärt-kärlsjukdom även efter 16 år från att diagnosen konstaterats.

De som har smärta i lederna kan ha svårt att komma igång med träningen, men att cykla är oftast inga problem och en bra konditionsträning. Forskning visar att fysisk aktivitet lindrar ömma leder för de inflammation i lederna.

I Kristina Hörnbergs studie fick en grupp patienter som cyklade intensivt tre gånger i veckan i tio veckor bättre syreupptagningsförmåga och lägre blodtryck i en omfattning som anses minska risken för hjärtkärlsjukdom. Speciellt fördelaktigt var det med mängdträning där aktiviteten var medel- eller högintensiv, men all form av fysisk aktivitet är gynnsamt för leder och hjärta.

LÄS OCKSÅ: Träna bort din artros

Träning dämpar inflammation

Andra studier visar att överviktiga som motionerar minskar inflammationer i kroppen. Flera av de hälsoproblem som uppstår i samband med övervikt är resultatet av kronisk inflammation. Att få inflammation är dock en naturlig process i kroppen som ett direkt svar på skador, men hos till exempel överviktiga kan inflammationen bli långvarig och så småningom leda till skador på en frisk kroppsvävnad.

Vissa blodkroppar är mer benägna att orsaka inflammation. Tillverkas dessa i större omfattning så kan de sprida sig och orsaka störningar i kroppen. De blodkroppar som orsakar inflammation förändras vid träning och antal blodceller som kan orsaka inflammation minskar.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet

2022-12-13T12:14:35Z dg43tfdfdgfd