MIA RODHBORN: "Så BEHåLLER DU MOTIVATIONEN åRET UT”

Träningsprofilen Mia Rodhborn älskar att träna utomhus. Här är hennes bästa tips för att få till träningen i vinter – och sedan lyckas hålla motivationen uppe hela året!

Bokaktuella Mia Rodhborn brinner för hållbar och holistisk träning och är ledare inom både yoga, gruppträning och crossfit. Hon har idag jobbat med träning i över 30 år och är bland annat personlig tränare och utbildad till medicinsk yogainstruktör. Nu är hon aktuell med ”Träna hemma”, en bok som känns väldigt ”hands on” och inspirerande, full av vackert fotade bilder av roliga, enkla och effektiva pass att göra hemma, eller ute. Vi får även ta del av Mias egen tränings- och livsresa.

LÄS OCKSÅ: Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Multitalang inom träning

För träning är något som minst sagt ligger Mia varmt om hjärtat. Hennes eget intresse för idrott och träning väcktes redan när hon var ett litet barn.

– Jag började med gymnastik som femåring. Som sexåring tog pappa med mig så jag fick prova ridning. Jag blev hooked och från att jag var sex till 18 år var ridning mitt stora intresse. Vid sidan om ridningen gjorde jag alltifrån dans, fotboll och konstsim till volleyboll och jiujitsu, berättar Mia.

Vilka är de främsta fördelarna med att träna ute i det fria?

– Jag tycker om att vara ute och är uppväxt på en ö där jag ridit och tillbringat mycket tid utomhus. Jag tror vi behöver frisk luft och natur för att må bra, det ger en extra dimension.

Vilka är dina knep för att göra uteträningen effektiv, rolig och inte minst behaglig även under vintern?

– Bär kläder som gör att du inte blir blöt och kall, tänk lager på lager. När du varit ute i riktigt skitväder är känslan av välbehag extra stor när du är klar!

LÄS OCKSÅ: Börjat träna? Så överlever du träningsvärken

Träna i grupp – en energiboost

Mia är även del av ett gäng som började träna ute i en park under pandemin och har fortsatt sedan dess.

– Där tipsar vi varandra om var vi kan hitta bra grejer. Att dela tips om bästa ullstrumporna har helt klart blivit ett nytt inslag i träningen!

Hur ser ditt drömupplägg ut för ett pass utomhus?

– Jag älskar mitt ”parken-gäng”; alla har olika åldrar och olika förutsättningar, men alla passar in! Prestations- och prestigelöst tränar vi tillsammans. Jag kommer med min ryggsäck med gummiband, matta och hantlar eller kettle bell. Någon annan har med extramattor och filtar att ligga på så vi inte blir kalla. Vi jobbar stationsvis till musik, och hinner prata och skratta under tiden. Saknas någon för många gånger tar vi reda på vad som hänt. Har vi tid stannar vi och snackar efteråt. Det finns en omtanke om alla och från alla som är otroligt fin.

Vi är en samling människor som bara bott i samma stadsdel. Ingen kände någon annan innan, och nu är vi alla vänner.

Din bok är fotad på Gotland, med fantastiska bilder! Vad betyder ön för dig?

– Tack! Gotland är mitt hem, även om Stockholm är det också. Jag åker alltid ”hem” när jag åker till ön. Jag älskar naturen, havet och närheten till allt. Det vackra och de olika miljöerna – du kan välja så mycket på liten yta. Jag är stolt över att vara gotlänning!

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

 Mias tips för att behålla motivationen, året ut! 

  1. Jag tror väldigt mycket på att vara snäll mot sig själv. Och att våga vara där man är för tillfället i livet.
  2. Få till lite rörelse varje dag, tänk hälsa och livskvalitet! Jag vill leva så mycket jag kan utefter mina förutsättningar, därför rör jag på mig. Om jag inte älskar att springa, då är det inte det jag ska göra. Kanske passar det bättre att träna lite hemma? Eller så försöker jag hitta ett sammanhang som gör att även om jag inte har lust att träna så drar det.
  3. ”Lite är ALLTID bättre än inget”. Har inte gjort något idag? Gör 20 knäböj i soffan och vips så har du gjort något! Våga vara på väg och lyssna på vad du behöver. Kanske är det en lugn promenad eller så är det att köra lite tuffare? Vi behöver olika saker olika dagar.

Av Carolina Eriksson

Mia Rodhborn

Ålder: 56 år.

Bor: Uppväxt på Gotland. Bor idag i en lägenhet på Gotlandsgatan (av alla gator!), på Södermalm i Stockholm!

Familj: Stor, men bor själv. Min mamma, mina bröder och brorsöner har en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

Gör: Egenföretagare inom träning, med alltifrån ”Dans för hälsa” (ett projekt för unga tjejer), till crossfit och träningsresor/event.

Aktuell: Med boken ”Träna hemma” (Semic förlag).

Så mår jag bra: När jag känner att jag gör något värdefullt och när jag har människor jag älskar runt mig.

2023-01-29T05:12:45Z dg43tfdfdgfd