SäTT IGåNG OCH MOTIONERA – DET SKYDDAR MOT åLDRANDET

Motion får allt större erkännande för sina hälsofördelar och ses ibland som rena mirakelmedlet. Inte bara verkar regelbunden rörelse gynna kropp och sinne – det tycks också skydda oss från flera aspekter av åldrande.

I en studie fann forskare att äldre personer som tillbringade mindre tid sittande och mer tid i rörelse visade färre tecken på hjärtsjukdom. Brittiska forskare har undersökt 1600 frivilliga i åldrarna 60-64 år med hjärtfrekvenssensorer i fem dagar. De analyserade deltagarnas aktivitetsnivåer och jämförde indikatorer på hjärtsjukdom som kolesterol och ett ämne som heter interleukin-6. Sammantaget hade de deltagare som var mer aktiva lägre nivåer av alla negativa biomarkörer.

Mer talar för fysisk aktivitet

Dessa resultat bidrar till den växande mängd bevis som talar för att fysisk aktivitet kan sänka risken för hjärtsjukdom. "Det är viktigt att kompensera tid i inaktivitet med någon form av fysisk aktivitet," säger Ahmed Elhakeem, studiens författare och professor i epidemiologi vid University of Bristol i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande

Viktigt med både kondition och styrka

Det här är inte första gången konditions- och styrketräning har knutits till anti-aging fördelar. Konditionsträning är den typ av träning som får hjärtat att pumpa och svetten att flöda, medan styrketräning hjälper till att förhindra att åldrande muskler försvagas. Båda dessa typer av träning är viktiga för hjärtat, vars delar kan bli styva med åldern. Hjärtans vänstra kammare, som spelar en nyckelroll vid tillförsel av nyoxiderat blod, är särskilt mottagligt för åldersrelaterad skada.

LÄS OCKSÅ: Behåll hjärnan med träning

Förbättrad hjärtfunktion

En studie som publicerades i januari i tidskriften Circulation, visade att vuxna som tränade fyra till fem dagar i veckan såg betydande förbättringar i hjärtats funktion jämfört med en kontrollgrupp som endast gjorde stretch- och balansövningar. Dessa resultat tyder på att förstyvning i hjärtat kan förebyggas eller till och med vändas med regelbunden konditionsträning.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Intensiv träning stressar kroppen mer än man trott

Kognitiva fördelar

Regelbunden rörelse verkar ha fördelar även för den åldrande hjärnan. En genomgång av runt 100 studier visade att äldre personer som tränade ungefär 40 minuter, tre gånger i veckan hade tydliga kognitiva fördelar jämfört med personer som motionerade mindre eller inte alls."Detta är bevis på att du faktiskt kan vrida klockan tillbaka för åldrande i din hjärna genom ett vanligt träningspass", säger studieförfattaren Joyce Gomes-Osman, rehabiliteringsforskare vid University of Miami Miller School of Medicine.

Av Inger Palm

Källa: Science alert

2023-02-20T05:12:03Z dg43tfdfdgfd