BREATHWORK – OMTALAD ANDNINGSTEKNIK SOM MINSKAR STRESS

Breathwork är ett samlingsord för olika andningsövningar där du medvetet och systematiskt jobbar med din andning och ändrar ditt andningsmönster. Johnny Oduya, grundare av "Hale center" i Stockholm, förklarar här hur du med hjälp av breathwork kan förbättra inte bara din hälsa – utan hela ditt liv.

På senare år har Breathwork seglat upp som en omtalad och trendig hälsosnackis. Men tekniken i sig är uråldrig, bland annat är andningsövningar en naturlig del inom yogan.

Syftet med de olika andningsövningar som utgör breathwork kan vara att minska stress och nå djup avslappning, få mer energi, släppa på fysiska, mentala eller emotionella spänningar och öppna upp sinnet för spirituella upplevelser.

Ett sätt att nå balans

På Hale center, som grundades 2019, erbjuder man guidade klasser inom Breathwork i olika nivåer och med olika syften (som "Power" och "Heal") såväl på plats i lokalerna i Stockholm som online. På Hale centers hemsida beskrivs breathwork som ett effektivt och enkelt sätt att förbättra ett av kroppens starkaste självläkande mekanismer; din andning– och i förlängningen även ditt liv.

Att andas är ju något vi gör hela tiden, dygnet runt, ofta utan att ens vara medveten om det. Många av oss andas också ytligt och genom munnen. Genom kontrollerade och ledarledda andningsövningar av certifierade andningscoacher kan man lära sig sin naturliga förmåga att diafragma-andas. Målet är att med tiden lära sig att bli medveten om sin andning och lära sig att anpassa hur djupt och ofta man andas, och därmed utveckla den egna förmågan att kunna få både kropp och sinne i balans.

LÄS OCKSÅ: Andning – ett underskattat verktyg att hantera stress

Tidigare hockeyproffs föll för andningsteknik

En av de två grundarna av Hale center är Johnny Oduya, tidigare hockeyspelare med en 12 år lång karriär som NHL-proffs i USA. Det var där han först kom i kontakt med och blev intresserad av breathwork, som redan då var en trend i stora amerikanska städer som New York och Los Angeles.

[caption id="attachment_134529" align="alignright" width="320"] Breathwork-profilen Johnny Oduya jobbade länge som hockeyproffs i USA.[/caption]

– Det var väldigt abstrakt på den tiden och jag kunde inte riktigt förstå hur det bäst skulle användas. Efter min karriär tog slut för cirka fyra år sedan började jag fördjupa mig mer i breathwork och kände direkt hur det påverkade mitt välmående till det bättre. Utan breathwork i mitt liv idag skulle jag inte kunna hantera stress och utmaningar på det sätt som jag gör och fortfarande vara ”open minded" och nyfiken, berättar Johnny Oduya.

Vad skiljer Breathwork från andra andningsövningar, som ”pranayama” inom yoga?

– Pranayama är en del av breathwork men följer vissa traditioner och seder som är kopplade till yogans lära. Det är känt sedan länge att dessa är extremt effektiva för ett hälsosammare liv.

Vilka hälsoeffekter kan man uppleva genom andningsövningarna som ingår i breathwork?

–"Physiological sigh of relief”, som vi använder under uppladdningsfasen av vår klass ”Elixir”, är en övning som studerats på Stanford University. Den ger avslappning i nervsystemet och agerar som en broms för kroppen i ett hektiskt tillstånd av stress. Tekniken i sig är tusentals år gammal men har nu fått ett uppsving genom modern forskning.

Balansen mellan koldioxid och syre spelar en avgörande roll i denna andningsövning. Man gör en dubbel inandning genom näsan, det vill säga andas in i två etapper (en längre och en kortare), för att sedan andas ut i ett enda, extra långt andetag. Utandningen är alltså längre än inandningen. Detta leder till att en större mängd koldioxid andas ut och att hjärtat saktar ner sin rytm. Något som i stin tur leder till en snabb sänkning av stressnivåerna i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Kroppsliga sensationer vanligt

Under den här typen av andningsövning kan man efter en stund uppleva kroppsliga och mentala sensationer, som stick och pirr i händerna, hoppande muskler och även andra känslor och drömlika upplevelser. Något som undertecknad själv känt av under en "pröva på-klass" ledd av just Johnny Oduya.

Vad beror dessa sensationer på?

– Kortfattat är det enklast att ta ett exempel jag tror alla kan känna igen. Nervsystemet reagerar på olika tillstånd som vi försätter kroppen i. Vi kan jobba med dessa tillstånd likt värme i en bastu eller kyla i ett vinterbad. Extrema utmaningar tvingar kroppen till anpassning och det är då allt det fina händer. Det finns även mera teoretiska förklaringar, som ”respiratorisk alkalos” eller abstrakta teorier om lagrade minnen i celler. Breathwork är bäst att uppleva i samband med tillgänglig fakta och teori.

Finns det personer som ska vara försiktiga i att utöva Breathwork? Och ska man tänka på något särskilt som nybörjare? 

– Breathwork är helt naturligt och väldigt säkert, men likt träning så beror det alltid på vilken situation man är i och vad som passar bäst för dig just nu. Har du epilepsi eller hjärtproblem, eller andra svårare tillstånd för den delen, så bör du upplysa våra ”Breath guides” (ledare, reds.anm) om detta. Det finns många olika övningar och alltid nåt för alla. Som nybörjare är det bäst att börja med våra introklasser för att sedan utforska mer. Vi har även privata konsultationer om man skulle behöva det. Lyssna alltid på din intuition men låt inte rädsla stoppa dig, det tror jag att du förlorar på i längden.

LÄS OCKSÅ: Att känna tacksamhet är bra för din mentala hälsa

Av Carolina Eriksson

2023-01-13T05:10:16Z dg43tfdfdgfd