DäRFöR SKA DU Gå BAKLäNGES – 5 FöRDELAR!

Har du missat att det finns otippade hälsofördelar med att gå baklänges? Bland annat är det snällt mot lederna, förbättrar balansen och kan lindra ryggvärk. Här bjuder vi på en övning!

Medan det inte är någon nyhet att det är bra för hälsan att promenera så kanske du inte har hört lika mycket om hälsofördelarna med att gå just baklänges? Eftersom det är onaturligt för oss så blir baklängesgång som ett slags pussel för hjärna och kropp. Det handlar alltså inte om att vi ska börja gå baklänges mellan punkt A och B, som ett transportmedel, utan se det snarare som en träningsform som ger hälsofördelar ju mer du gör den.

Hälsofördelar du kan få av att gå baklänges:

  • Förbättrad gång framåt och balans hos personer med artros i knät.
  • Lindrad kronisk värk i nedre delen av ryggen.
  • Att gå baklänges kan också bygga styrka, uthållighet och rörlighet i benen.
  • Det är snällt mot lederna, vilket är en fördel för personer med värk i knän och höfter.
  • Dessutom är det överraskande roligt!

LÄS OCKSÅ: Ta en lunchpromenad – bli gladare och bättre på hantera stress

Här är en baklängesövning att testa!

För nybörjare: Börja långsamt och låt en vän hjälpa dig. Och ha tålamod med att din kropp kan behöva lite tid att anpassa sig.

  1. Använd ett löpband om du har möjlighet och låt en vän hålla koll på dig så du inte trillar av. Eller gå vanligt på ett plant golv eller en jämn väg.
  2. Gå från tå till häl och vänj dig vid att gå bakåt i långsam hastighet (mellan 1-2 km/tim).
  3. Vartefter du blir mer bekväm och säker kan du långsamt öka takten till max cirka 4 km/timme och lägga till en liten lutning (i en backe eller ställ in en lätt lutning på löpbandet).
  4. Gå totalt i mellan 5-10 minuter!

LÄS OCKSÅ: Intensiv träning kan stressa kroppen

Springa bakåt gör dig bättre framåt

Tycker du att det är för lätt att "bara" gå baklänges? Då kanske du ska testa baklängeslöpning? I en amerikansk studie från 2016 av åtta manliga löpare som tränade baklängeslöpning i fem veckor så såg man ett gott resultat. De manliga atleterna blev efter baklängeslöpandet bättre på att springa på vanligt vis, framåt. De orkade springa snabbare och förbättrade sin kapacitet med 2,5 procent, utan att kräva mer syre. Men för en nybörjare gäller det förstås att vara försiktig, då fallrisken är stor.

Källa: Healthline Wellness Wire, NY Times

Av Carolina Eriksson

2023-02-11T05:01:33Z dg43tfdfdgfd