FöR MYCKET FRITID KAN GöRA DIG OLYCKLIG

När vi har så mycket att göra att vi inte hinner med avkoppling och återhämtning då brukar vi så småningom börja må dåligt. Men vi kan faktiskt också må dåligt om vi har för lite att göra. Det visare en studie.

Den som har en överfylld almanacka och aldrig hinner med sig själv brukar känna sig allt annat än lycklig. Att drömma om semester och lata dagar är något den stressad och överarbetade kan känna igen sig i.

Men nu har relativt ny forskning visat att för mycket fritid kan få oss att känna oss lika olyckliga som den överarbetade.

LÄS OCKSÅ: Hennes knep för att vakna utvilad

Två till tre timmar fri tid per dag är bäst

En amerikans studie som omfattade fler än 35 000 personer där försökspersonerna fick ange hur de spenderade sin tid visade att just för mycket fritid faktiskt inte ger lycka.

Dock visade studien att man i allmänhet skattade fritid som något bra men bara upp till en viss punkt. Hade man upp till två timmars ledig tid per dag så rapporterade man att välmåendet var betydligt bättre än de med mindre tid.

Men de som hade mer än fem timmar ledig per dag mådde sämre än de med mindre fri tid.

Marissa Sharif, som är biträdande professor i marknadsföring vid Wharton School och säger till tidningen Huffington post att om man landar på mellan två till tre timmars ledig tid per dag så mår man som bäst.

LÄS OCKSÅ: Att sitta på fritiden är farligare än att ha ett stillasittande jobb

Vi mår bra av ett flöde

Men hur man spenderade sin fritid spelade också en roll i välmåendet. Studien tog upp hur man efter pension kan känna sig understimulerad och även ha en brist på struktur som man kanske hade under sin yrkesverksamma period, och då gav fritiden inte lika mycket glädje.

Studien visade också att personer som trätt in i pensionen och som planerade sin tid genom att vara produktiva på sätt att de tränade på sin fritid mådde bättre än de som hade oplanerad fritid och ägnade sig åt till exempel titta på TV.

Forskarna kom fram till att den mentala hälsan mådde bra av att vara i ett flöde av händelser vare sig det var stickning, matlagning eller att ägna sig åt fysisk aktivitet.

Vad man fyller sin fritid är individuellt, det viktigaste är att man själv tycker att det är meningsfullt och inte att man bara fördriver tid så att dagen ska ta slut.

Av Inger Palm

Källa: Huffington post

2021-10-25T04:13:10Z dg43tfdfdgfd