LöPNING På åLDERNS HöST – EXPERTENS BäSTA TIPS

Det är aldrig försent att börja springa och det går att fortsätta långt upp i åldrarna – även om du hunnit bli pensionär. Det finns stora hälsofördelar att vinna oavsett hur många födelsedagar som förflutit.

Foto: Pixabay

Enligt löpcoachen och idrottspsykologen Anders Herrmann underskattar många hur bra löpare äldre kan bli:

– Det finns veteranlöpare som är över 70 år och gör tider på till exempel 10 kilometer som få 25-åringar mäktar med.

Att det finns många fördelar med löpning är känt sedan länge och gäller oavsett ålder. Dit räknas bland annat bättre uthållighet, bättre sömn och bättre hjärt- och kärlfunktion.

– Om man är äldre har man ännu mer att vinna på att vara fysiskt aktiv då vi tyvärr tappar en del i våra funktioner när vi åldras. Vi får till exempel mindre muskelmassa och sämre minne och balans. De flesta av oss känner kanske inte av dessa problem när vi är 50 år men att löpträna vid denna ålder och uppåt förebygger problemen, säger Anders.

Enligt Anders Herrmann finns det dock vissa saker äldre personer bör tänka på när de tränar löpning, där det viktigaste är att lyssna på kroppen och inte köra på för hårt.

– Det gäller att vara smart i sitt träningsupplägg och blanda sin träning med viloveckor. Men, som med allt annat, är detta individuellt och kräver lyhördhet.

Anders poängterar att det finns många olika sätt att ta till sig löpningen på och att inget behöver vara mer rätt eller fel än det andra. Om du gillar att tävla är det till exempel möjligt att ställa upp i veteranmästerskap, både i Sverige och utomlands.

– Du behöver inte vara i superform för att kunna göra detta, utan alla är välkomna att ställa upp. Man tävlar då i klasser om fem år, till exempel Kvinnor 50-54 år, vilket innebär att man tävlar mot jämnåriga.

Om tävlingar inte alls låter lockande finns det fortfarande många andra sätt att ta in löpningen i vardagen. Ett exempel kan vara att springa i naturen. Att springa långsamt i obanad terräng eller i fjällen, om man har tillgång till dessa områden, kan ge en helt annan dimension till löpningen.

– Låt löpningen få spela flera roller i ditt liv. Det gäller speciellt dig som har varit duktig i löpning som ung men nu av naturliga skäl, i takt med stigande ålder, inte kan prestera lika bra och kanske inte ens vill att löpningen vara lika prestationsinriktad längre, avslutar Anders.

Löpexperten Anders Herrmanns 3 bästa tips för löpning på ålderns höst

1. Var snäll mot dig själv. Om du har sprungit som yngre, tagit en paus och nu vill ta upp löpningen – var ödmjuk inför vad du kan prestera idag som äldre, både avseende hur mycket och hur snabbt du kan springa.

2. Prioritera återhämtningen när du tränar tufft. Trots att det fortfarande går att göra riktigt bra tider som äldre, krävs det ofta mer återhämtning efter de tuffare passen än när man var yngre.

3. Våga träna med yngre. Här finns mycket inspiration och gemenskap att vinna. Löpning är verkligen en sport som kan förena över generationsgränserna. Och är man en hyfsat vass veteran finns här möjlighet att få bra dragkraft från yngre.

2023-01-30T08:49:51Z dg43tfdfdgfd