ONLINECOACHEN SOM JOBBAR MED KROPP OCH SJäL

Direkt efter gymnasiet utbildade sig Jacob Hellberg till personlig tränare. Då för 25 år sedan var det knappt någon som anlitade en PT. Han sökte sig utanför Sverige till den internationella marknaden och har tränat världsstjärnor som Alexander Skarsgård och Katy Perry. För åtta år sedan lämnade Jacob gymen och blev mental coach och sedan onlinecoach på heltid.

Jacob Hellberg är storstadsgrabb och uppvuxen i Gamla stan. Han trodde nog aldrig att han skulle lämna livet och storstadspulsen i city, men sedan åtta år tillbaka bor han med fru och två söner i Åkersberga några mil utanför Stockholm.

– När vi köpte vårt hus sa min fru att här bor jag max några år, men vi trivs så bra att vi inte har några planer på att flytta härifrån, säger Jacob.

I samband med flytten ändrade Jacob upplägg på sin träningsverksamhet. Han jobbade med klienter på gym mellan 1998 och 2015 men är numera enbart livscoach och onlinecoach.

– När jag var färdigutbildade PT var de både exklusivt och ovanligt att ha en personlig tränare i Sverige. Jag fick jobba hårt för att få klienter, berättar han.

Men via en vän som jobbade inom den amerikanska filmindustrin fick Jacob jobb med internationella musiker och skådespelare, vilket gjorde att karriären tog fart. Han har jobbat som personlig tränare till bland annat Max Martin, Alexander Skarsgård, Katy Perry.

– Under fyra år reste jag med danska musikern Lukas Graham på hans världsturnéer. Jag var borta i två veckor och hemma i två veckor. Det var kul att resa, men tufft för familjen när jag var borta. Det startade egentligen med att jag skulle jobba med Lukas i två veckor, men jag blev kvar med honom i fyra år, säger Jacob.

LÄS OCKSÅ: Träning kan häva skador i hjärnan orsakade av rökning

Vidareutbildade sig

Åren som personlig tränare till artister och skådespelare gav Jacob en inblick i hur mentalt påfrestande det är att leva under extremt tryck och att leverera oavsett om man känner för det eller inte.

Tidigare hade han bara jobbat med den fysiska träningen, men då bestämde sig för att utbilda sig mig inom beteendevetenskap eftersom han förstod vikten av att jobba med beteende och att bryta beteende för att skaffa sig nya och bra vanor.

Under en tid jobbade jag bara med den mentala biten som strategisk livscoach, men nu kombinerar han det fysiska med det mentala.

– Jag gjorde också en personlig resa med mig själv och tog en paus från mina klienter på gymet. Det enda undantaget jag gjorde var att jag reste med en klient för att han skulle orka med sitt jobb och sin träning.

2020 startade Jacob workoutonline där han coachar sina klienter via sin app. Här får man skräddarsydda kostscheman och träningsupplägg i kombination med individuell coaching.

LÄS OCKSÅ: Sätt igång och motionera – det skyddar mot åldrandet

Komma bort ifrån jojo-effekten

– Jag jobbar med hälsan i fokus och hjälper mina klienter att skapa en balans och hållbarhet. Det är inte alltid lätt att bryta mönster, och man ska vara snäll med sig själv och sänka kraven, säger Jacob och fortsätter:

– Många gör felet att de satsar för mycket från början och sedan tröttnar efter ett tag. Det är bättre att ta en promenad på fem minuter än att hoppa över den dagens rörelse. Äter du för mycket en dag, så gör det ingenting. Det viktigaste är att börja om på nytt dagen efter. Det är dom små förändringarna i din vardag som ger stora resultat på sikt.

Själv går Jacob till gymmet varje morgon och kör ett pass på 20 minuter. Ibland känner han förstås inte för att gå dit precis som alla andra, men han gör det ändå. För det känns skönt när det är gjort.

– Jag försöker lära mina klienter att komma bort ifrån jojo-effekten. Det vill säga att träna och äta bra en tid för att sedan sluta träna och äta för mycket. Ingen orkar leva så. Ibland orkar man inte bryta det här själv, och det är då jag finns för att bistå med min kunskap.

Av Inger Palm

Jacob Hellberg

Ålder: 45 år.

Bor: Åkersberga.

Gör: Tränare och coach.

Familj: Fru och två söner.

Här hittar du Jacob: workouontline.se  och samma namn på Instagram och Facebook.

2023-03-06T05:14:10Z dg43tfdfdgfd