TA AV DIG SKORNA OCH Må LITE BäTTRE

Att gå barfota ibland är skönt och välgörande för hela kroppen. Naturen kan vara rena zoonterapin för fötterna – både muskler, sinnen och humör stimuleras. Så släpp ut dina fötter i full frihet så ofta du bara kan.

Det finns 26 ben och över hundra muskler, senor och ledband i dina fötter. För att få en stark och vältränad fot räcker det inte med att gå med skor på plana underlag. Nej, kasta av dig skorna som omväxling, och ge dig ut i naturen. Din kropp kommer att tacka dig!

Fotkirurgen Simon J. Wikler, som skrivit boken ”Take off your shoes and walk”, menar att de flesta fotfel beror på användning av skor. Han påstår också att han kan se på människor om de har fått gå mycket barfota som barn – de har bättre hållning, är piggare och orkar mer.

Balans och styrka

Fötterna är inte skapta för att ha skor på sig. När du går barfota ändras din kroppshållning, balans, rörelse och viktfördelning på ett positivt sätt. När fötternas muskler tränas påverkar det också musklerna i benen. Det finns till och med elitidrottare som tränar barfota för att få riktigt starka och smidiga fötter och ben. Man förbrukar också mindre energi när man springer barfota. 

En stor del av fotens belastning går genom tårna. Vid varje steg belastas fötterna med uppemot 20 gånger vår kroppsvikt. Barfota i lagom doser är säkert det bästa – ett par bra träningsskor ger ett bra stöd för foten och dämpar stötarna när man tränar regelbundet. 

Ny energi

I vårt moderna samhälle sker de flesta aktiviteter på plant underlag. Vi trampar runt i våra skor på golv och trottoarer, och endast en liten del av fötternas alla muskler används. Om du istället ger dig ut barfota på en skogspromenad eller vandrar längs med stranden är det en helt annan utmaning för fötterna och hela kroppen. Det ojämna underlaget masserar fötterna och blodcirkulationen förbättras.

Enligt den österländska filosofin absorberar vi energi genom att gå barfota i till exempel solvarm sand. Och både yoga och qigong brukar utövas barfota just för att nervändarna i fotsulorna ska stimuleras.

Njutning och avslappning

Tänk dig att vandra barfota i daggvått gräs, på en kall grusgång eller längs en sommarvarm skogsstig. Och att få maskrosor mellan tårna! Vi mår bra av att känna olika underlag mot fotsulorna. Att gå barfota skärper våra sinnen – vi både ser och känner många fler nyanser. Just överraskningseffekten är positiv för vårt välmående – att alltid trampa runt i strumpor och skor är inte alls lika spännande. 

När vi går barfota på olika typer av underlag stimuleras både muskler och nerver, och den sköna känslan sprider sig i hela kroppen. Stressnivån sjunker och fötterna mår bra av att känna olika underlag – varmt trä, kallt vatten, vassa stenar, mjukt gräs, kittlande blad eller kanske fuktig sand… 

Glada fötter

Fötter som ofta går barfota blir välformade och friska. Om man är ovan vid att gå barfota kan man känna till och med minsta lilla barr som man trampar på. Den som ofta går barfota får mjuka fötter, men huden på trampdynorna blir hård och mindre känslig. När man vandrar i blöt sand slipas fötterna mjuka igen.

Unna dina fötter, som varit instängda hela vintern, att komma ut och andas nu när det blir varmare. Rör på fötterna och vicka med tårna så fort du får chansen. Dina fötter älskar det och hela du blir gladare – vi lovar!

2023-03-18T16:18:12Z dg43tfdfdgfd